HTML

MindenAmitSzeretek

Chiao todos /mindenki/ !!!! Egyenlőre még nem tom, hogy mi lesz ebből a blogból....majd kiderül... ;) Egy pici előzetes azért :D : -motorok -biciglik -versek -és végül, de nem utolsó sorban minden ami éppen eszembe jut :)

Friss topikok

  • MattH: Pár javítás: Nem Ballon hanem Bállon! (unicum lenne) Orany = Arany Ászok sör Ajándok= ajándék ... (2010.04.15. 21:05) Bicajos szótár
  • Angel: Na ezt nálatok remekül lehet tesztelni :D (2008.03.31. 09:19) Az alkoholfogyasztás tudományos jellemzése
  • Benji: Hát ez kurva jó...nekem tetszik, nagyon sok a valóságtartalma.... nemem vannak roma /nem cigány te... (2008.01.02. 23:09) Gondolkozz, és fejlődj...
  • Mariett: Sajnos nem nagyon...Még mindig éber kómában van.Most otthon gyógyulgat,demajd újra kerül vissza pe... (2007.09.17. 00:43) SEGÍTSETEK ÁDÁMNAK!!!!

2007.06.08. 22:56 NKrisz

Bicajos szótár

Egy kis bicajos szótár ;)

Baloon - Gömbvillám néven is elhíresült gyomorkeserű.

...BAZZ ­- Tessék kimondani a márkanevet, mert nem bulvársajtó vagyunk... vagy mi.

Belvár - Belváros.

Beforgat - Tmikor már igazán lendületet nyert a gép (főleg fixi), akkor beforgattad, és ha ezt fixivel tetted, akkor annak nehéz megállj parancsolni

Bicikli - ...khmm.

Bóklászik 2 - Kezdő/bénázó futár házszám és utcanévtábla néző tempóban, esetleg eltévedve, tanácstalanul ("94/C szopóág, egy negyed órát bóklásztam mire megtaláltam".

Cinálni egyet, megcinálni - Bármi lehet, de leginkább sör, vagy csimbász ("cináljál már egy óóranyt" értsd: vegyél egyet vagy nyisd ki).

Csapágycsésze - A csapágyban a golyó negatívja. Az a vályú, amiben futkározik körbe-körbe, mígnem valamelyik meg nem unja, és elkopik.

Csorog, bóklászik - Ezt csinálja a futár amikor meló nélkül szép kényelmesen jön vissza a belvár irányába, néha lekváros zsömlével a szájában (dj a futinak: "jó. akkor most csorogj vissza mhb-ra).

Dobni egy jobbost/balost illegálba' - Egyirányú utcába bemenni, esetleg lépcsőn legurulni, szóval olyan helyre behajtani, ahová egyébként nem lenne szabad. Pl.: „Aztán a Katapultnál dobsz egy balost illegálba' a Veselényre... és már ott is a Szóda." (Csé)

Dokkolás - Amikor belepattintod a cipőd az erre kitalált pedálba.

Dunlop szelep - A régi bringákon (pl. camping) lévő szelepfajta.

Essze - Ezer ("figyejjé má oda, voltam kint gyászberényin retúr, az máris 5 essze".

Flaszter - Aszfalt.

Fixi - Örökhajtós bringa. Mint a biciklisfocisoké vagy a gyerekek háromkerekűje. Eredetileg minden bringa ilyen volt, csak aztán okosok jól kitalálták a szabadonfutót, hogy a kevésbé mokányak is tudjanak kerékpározni. Ha előre tekered, előre megy, ha hátra, akkor arra. Ha a kerék forog, a pedál tekeri a lábad. Újrafelfedezése futárhóbortnak indult, ma már életforma.

Futárzöld / futárpiros - A kettő ugyanaz, vagy átférsz, vagy majd egy kicsit később.

Gömbvillám - baloon, gyomorkeserű

Gyász - Kötőszó. Mint a „bakker" vagy a „amacsakarúgja meg". Begyászol - tönkremegy. Ilyesmik. Gyakorlatilag bármikor bármire használható.

Gyászberényi - Jászberényi.

Gyömbérgyász (gyíkgyász) - Állítólag a gyász fokozása például a „nagyongyász" helyett. Gyönyörű szép, már-már Kazinczy-díjas szó.

Ipari csapágy - Divatos kifejezés. Sokak szerint a tartósság szinonimája, pedig csak annyit jelent, a csapágyazott matériában nem lehet látni a golyócskákat, hanem egy tömbként cserélhető a csapágy a csésze caklipakli. Elvben boltokban szabványosított csapágyakat lehet venni fillérekért, és így egy örök életű darabot vásároltál, de ez ebben a formában nem mindig igaz. Sajna a gágyékhoz használatos SKF görgőscsapágyak igen ritkán kompatibilisek mondjuk a Caprine fejcsövekkel. Szomorú történet, hagyjuk is.


Kalapács
- A racsni része, ez akad bele a megfelelő helyre, a megfelelő időben, a megfelelő irányban.

Kantni (cantilever) - Fékfajta. Olyan, mint a „V", csak teljesen más.

Katapult - Szórakozóhely, de akár fekvőrendőrt is jelenthet .

Kazetta - Lásd racsni.

Kígyómarás (vagy ugyanez angolul: snakebit) - Felütésből adódó defekt. Azért ez a neve, mert részben ugyanolyan meglepő, részben, ha nem jó a felniszalag, a küllőanya a tömlő külső és belső felére négy picike lukat csinál, ami olyan, mint a kígyóharapás nyoma.

Kónusz - Csapágyaknak az a kúpos felületű része, ami rátekeredik a tengelyre, és rajta futnak a golyócskák. Középrészben nincs, mert ott a tengely maga kúpos két oldalról, és a bölcsőt kell kívülről rátekerni, kerékagyban viszont (nyilván az ipari csapágyast kivéve) mindkét oldalon van egy-egy. Kónuszkulccsal lehet csak meghúzni, mert keskeny az a része, amihez hozzáférsz. Ellenanyával szemben rögzítik. Ha túl szoros, nem forog a kerék, ha túl laza, lötyög. Ha elhajlott a tengely, nem lehet beállítani, mert egyik állásban lötyög, másikban szorul. (Viking)

Lánctalpazás - Azt jelenti, hogy mindenki csak körülbelül 2-3 pedálfordulatnyit vezet, azaz folyamatos forgásban van a sor. Így lehet menni síkon 60-65-ös átlagot.
Mondjuk ehhez állatnak kell lenni. (By Grafit)

Lábaival a földön, mint a bogarak - Gyalog, bringa nélkül.

Marokváltó - Olyan váltófajta, ahol nem nyomkorászni kell gombokat, mint általában, hanem tekergetni, mintha motorozna az ember. Minden rosszra gondolás nélkül, de valamiért a csajbicókon van ilyen inkább.

Rákó, Mhb, Toldi, Meleg - Sztenderd futár helyek, sorban: Rákoczi pékség, Margit Híd Budai hídfő, Toldi mozi, Melegedő.

Mire gondolsz te akkor (avval kapcsolatban)? - Visszakérdezés, teljesen univerzális, röviden: miva'!?

Mokány - Futárfajta. Nem papucs. Az autóktól nem fél. Könnyű megismerni arról, hogy nem éred utol.

Monoblokk - A hajtóműcsapágy egy változata. Az a lényege, hogy egybe van építve a tengely, a csapágy és a ház, így ha elromlik, az egész megy a levesbe. Nehezebben megy tönkre, mint a régi megoldás, de drágább.

Monocikli - A bi-cikli azért bi, mert kettő cikli, ergo kerék-pár. A mono meg egy, tehát egykerekű. Érdekes sport. Az mondjuk kérdés számomra, hogy miért nem szóló vagy szingli-cikli.

Nagytányér-kiskónusz - Váltós bringán a legnagyobb áttétel.

Nipli - Küllőanya.

Negatív mintázat - amikor nem rücskös a gumi, hanem a szlikkbe van minta „vágva". Magyarul annyi a ragya rajta, hogy már majdnem összeér.

Nyél
- „Rakjad neki nyélen!", „Pörgesd neki nagytányéron" - mennyé', mint állat legnagyobb sebességben. Volt egy szabatos magyarázat Kutyanyúl által, de nem maradt meg az utókornak. Amennyiben pótolná, azt megköszönné a bringástársadalom.
upg.: „a nyélenrakás, amikor a nagytányér-kónusz brutál áttétellel nyomod, mert a kónusznál van a bringa tengelye, ergo a nyele."

Optikai futár - Futárnak látszó kocabiciklis (koskormány, futárzsák, mesterkélt übermájerség), általában ő az aki le akar előzni téged mindenáron, mert látja rajtad a futárzsákot (jobb esetben leszakad hamar, rosszabb esetben összetöri magát a forgalomban).

Orany - Jófajta sörfajta.

Papucs - A váz és a villa része, többféle van. Mondják még a kevésbé mokány bringásemberekre is.

Platform - Baszomnagy pedál.

Presta szelep - ezt hívjuk szingószelepnek is. A "presta" jelentése a ködbe vész, olaszul a prestare ige E/3-ik alakja, jelentése "kölcsönöz". (By Grafit)

Racsni - Na, ez nincs a fixiken. Ez teszi lehetővé, hogy tekerj, de a kerék ne forgassa a lábad, vagy ha vicces vagy, akkor hátrafele tekerj, miközben előre gurulsz stb. Szabatosan: racsniból kétféle van, menetes és kazettás. A menetest simán rá kell tekerni a hátsó kerékagyra, és olyan irányú a menet, hogy megfeszíti magát tekerés közben, a kazettás rácsúszik a kerékagyra, és egy csavar fogja rá. Ez utóbbi drágább. Fixinél az egy szem fogaskerék is mehet föl menettel, ekkor egy anyával rögzíteni kell, különben fékezéskor letekeredik. Lásd még szabadonfutó. (Viking)

Rakni - Isszonyatossan nyomni a pedált lefelé, pörgetni a pedált meg hasonló dolgok. (Csé)

Ráf
- Felni. (Viking)

Rámugrott a demszky-karó / megtámadott egy parkolóautómata - Diszkóbaleset, részegen feccölés, hívd aminek akarod, kár szépíteni ))

SPD - Patentpedál. Elvben csak a Shimano pedálokat hívják így, de a köztudatban típusként és nem márkaként él, mint a dzsip vagy a volkmen.

Stéerben rakni - Valami bazi nagy autó szélárnyékát kihasználva minimális erőkifejtéssel gyorsan menni. (Csé)

Stücni
- Más néven kormányszár. Ez van rászerelve a villára, ez fogja a kormányt. Nem törik el, ha mégis, nagy gáz van.

Szabadonfutó - Szintén valamifajta kifejezés a racsnira.

Szingli - Egy bizonyos szinglit ismerünk ugyi, ő róla készült könyv és film is, na itt nem róla beszélünk. Szingli - single. Így könnyebb? Egyedülálló? Na, ez a megfelelő nyom. Egyedülálló, egy szem sebességet jelent. Elöl egy tányér, hátul egy fogaskerék szabadonfutóval, mert ugye ez nem fixi, az egész más.

Szingó - A szingó olyan gumiköpeny, ami kör keresztmetszetű, a belső beléje van varrva, és a felnire nem a körbefutó drót rögzíti, hanem ragasztó, ami a szingó belső felületét takaró textilszalagot és a felnit rögzíti egymáshoz. A szingós felninek ezért nincs pereme, hanem homorú felületű, hogy a virsli alakú szingó szépen felfeküdhessen rája.

Szingószelep - Hivatalosan Presta.

Szlikk (slick) - Sima gumi, mint a formaegyes autóké. Betonszaggató futárbetyároknak való, mert a tapadása és a vízelvezetése gyatra (főleg az utóbbi), viszont „megy, mint az állat".

Szopóág - Szar meló, szopás (lásd még: Kapi út, Csatárka, Budaörs, XVII., kinek mi).

Tányér - Hiába van az eszcájgból sok minden itt is, pölö villa vagy a csésze, ez nem a kredencben lévő hollóházi, hanem az lábadnál lévő lánctányér (helytelenül: fogaskerék), ami hajtja a láncot. Beza.

Treksztend - Egyhelyben állás. Mármint lábletétel nélkül. A lábletételes verzió nem kunszt, ezért nincs külön neve.

Tricikli - Egy bicikli, meg egy monocikli összeszerelve.

Tyúblessz - Belső nélküli külső gumi. Ez kábé addig igaz, mígnem eccer defektet kapsz, onnantól belekerül a tyúkbél - ugyi Stiggs

Tyúkbél - Belső gumi, tömlő.

Úri cucc - Jó vétel, szép darab ("papikám, szerintem ez a váz jó lesz neked, igazi úri cucc".

Váltott vezetés - Kötelékben repülés. Egymás mögött több bringás (négy, öt, hat), az első tulajdonképpen húzó légáramot csinál a mögötte jövőknek, akiknek így könnyebb tekerniük. Amikor elfárad, kiáll a vezető helyről, lassít, és beáll a sor végére. Amikor így mennek a pályán sok-sok kört, folyamatosan megadott időközönként váltva egymást, úgy „viselkedik", mint a lánctalp.

forrás:http://galad.freeblog.hu/categories/Bringas/

4 komment

Címkék: bicaj szótár bicajos


A bejegyzés trackback címe:

https://nkrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr6295377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phoneix18 · http://www.szvena.blogol.hu 2007.06.16. 23:03:59

Na mizujs Krisz cica!
Elirigyelted tőlem a bicajos szótárt? ;)
Don't worry! Én is más oldaláról ,,kölcsönöztem" .
Szióka
Szvena

NKrisz 2007.07.20. 14:04:47

Szia Szven baby!
Mizujs veled? Régen hallottam felőled?
Bár ennek többnyire én vagyok az oka...Igen elcsórtam tőled a bicajos szótárt...mivel te is csórtad :D
cuppázlak drága
Chiao!
Krisz

MattH 2010.04.15. 21:05:33

Pár javítás:

Nem Ballon hanem Bállon!
(unicum lenne)

Orany = Arany Ászok sör

Ajándok= ajándék vmi ért.

Nem Stéer hanem Stéher!

Stücni helyett Stucni

Úri cucc - Inákbb a vadiúj, drága dolgokra mondják!

Nyél - „Rakjad neki nyélen!" Én úgy tudom csak az állva tekerést hívják így!
süti beállítások módosítása